RECENZIA: iKnow

Recenzia: iKnow - Bonio.sk

iKnow je vedomostná hra od spoločnosti Albi, ktorá preverí nielen znalosti hráčov, ale aj ich schopnosť odhadnúť vedomosti protivníkov. Len ten, kto zvládne oboje, má v tejto hre šancu  na úspech. iKnow nie je typická kvízová hra.

Hra iKnow obsahuje 1600 otázok. Tieto otázky sú zatriedené do 4 kategórií – osobnosti, svet, ľudská tvorba, rôzne. 1 otázka obsahuje 3 pomôcky, preto ak neviete správnu odpoveď hneď, tak nezúfajte. Každou pomôckou sa blížite k správnej odpovedi. Samozrejme, čím menej pomôcok budete potrebovať, tým viac bodov získate. Tieto pomôcky vás obohatia o zaujímavé informácie, ktoré môžete využiť v iných vedomostných hrách.

Zábava, vedomosti a taktika – to je iKnow.

O hre

iKnow je vedomostno-taktická hra pre 2 až 6 hráčov. Hneď na úvod však musím povedať, že ideálna je pre minimálne 4 hráčov. Ak sa však nazbierate len 3, či dokonca 2, tak nezúfajte, hra má prispôsobené pravidlá aj pre nižší počet hráčov, avšak musím povedať, že v takom počte to nie je úplne ono.

Hráči na začiatku hry dostanú po jednej figúrke iKNOW a iBET a jeden biely žetón. Potom si spomedzi seba vyberú jedného, ktorý sa pre prvé kolo stane predčítavačom. Ten zvolí jednu zo štyroch kategórií a prečíta otázku.

Následne ostatní hráči rozmiestnia svoje figúrky iKnow do štvorcových políčok. Ak si hráč myslí, že dokáže odpovedať na otázku len s 1 pomôckou, umiestni svoju figúrku na políčko označené troma bodkami. Ak potrebuje 2 pomôcky, tak na políčko s 2 bodkami, a ak bude potrebovať všetky pomôcky, tak umiestni figúrku iKNOW na políčko s 1 bodkou.

V tomto momente si možno myslíte, že by malo dôjsť k prečítaniu pomôcok. To je však omyl! Teraz hráči musia rozmiestniť svoje figúrky iBET, a to na okrúhle políčko, buď pod znamienko „+“ alebo znamienko „-“ podľa toho, či si myslia, že ich súperi budú poznať odpoveď na otázku alebo nie.

iKnow - recenzia

Následne predčítavajúci hráč prečíta prvú pomôcku. Odpovedajú len tí hráči, ktorí stoja na políčku s tromi bodkami. Potom sa prečíta druhá pomôcka a odpovedajú tí hráči, ktorí si zvolili, že budú na odpoveď potrebovať 2 pomôcky. Následne sa prečíta tretia pomôcka a odpovedajú hráči, ktorí chceli použiť pre danú otázku všetky pomôcky.

Predčítavajúci hráč zhodnotí, kto na otázku odpovedal správne a kto chybne. Ak hráč odpovedal na otázku správne a stačila mu na to len jedna pomôcka, získava 3 biele žetóny. Ak 2 pomôcky, tak získava 2 body, no a ak 3 pomôcky, získava jeden bod. Pokiaľ hráč odpovedať nevedel, tak nezískava nič.

To však nie je všetko. Ešte sa spočítajú tipy jednotlivých hráčov. Pokiaľ hráč správne odhadol svojho konkurenta získava 1 bod, no pokiaľ tipol nesprávne, tak 1 bod stráca. Len teraz končí prvé kolo. Po prvom kole sa predčítavajúcim hráčom stáva osoba sediaca po ľavici od súčasného predčítavajúceho a pokračuje sa v hre, až pokiaľ jeden hráč nenazbiera 20 bodov, čím vyhráva celú hru.

Pokiaľ sa vám pravidlá zdajú komplikované, tak nezúfajte. V balení nájdete ešte detailnejšie pravidlá hry, a pokiaľ vám ani to nebude stačiť, tak návod na hru nájdete aj na tomto videu od Albi.

Môj názor

iKnow je zaujímavý počin na poli vedomostných hier. Na výhru nepotrebujete mať len všeobecný prehľad, ale potrebujete vedieť aj správne odhadnúť znalosti vašich protihráčov. Je dobré, keď viete taktizovať a občas povedať schválne chybnú odpoveď alebo získavať body správnymi tipmi na odpovede konkurentov. Z môjho pocitu je táto hra však trochu nedomyslená.

Prvý problém nastáva v momente, keď majú hráči odpovedať na otázku. Ak o prvom  odpovedajúcom hráčovi viete, že odpoveď bude poznať a vy ju nepoznáte, tak logicky po ňom tú odpoveď len zopakujete a získate body. Samozrejme, je tu riziko, že daný hráč blafuje, ale spoločenské hry sa zvyknú hrávať s osobami, ktoré poznáte, tak viete, či sa v tej oblasti dotyčný vyzná alebo nie.

iKnow - recenzia 2

Hru môže vyhrať aj osoba, ktorá nemá najlepší všeobecný prehľad. Stačí, že si vyberie protihráča s najlepším, prípadne najhorším prehľadom a bude tipovať na ich správne resp. nesprávne odpovede. Takto pomaly si vie nazbierať dostatočný počet bodov na výhru. To či je to dobré alebo nie nechám na vašom posúdení.

Takisto by som rád upozornil ešte na fakt, že hra má odporúčaný vek od 12 rokov. Neviem si však predstaviť, že by túto hru hralo 12-ročné dieťa spolu s dospelými. Otázky sú naozaj celkom ťažké a odpovedať len s 1 pomôckou vie iba málokto. Potom môže dôjsť k tomu, že dieťa namiesto získavania vedomostí pocíti skôr frustráciu.

Zhodnotenie

Pokiaľ vás baví získavanie nových vedomostí hravou formou je táto hra presne pre vás. Dozviete sa strašne veľa zaujímavostí a rozšírite svoje obzory aj v oblastiach, v ktorých ste doteraz mali rezervy. Každopádne si myslím, že kvôli zložitosti otázok si túto hru neužijú úplne všetci.

Podľa môjho názoru je táto hra aj trochu nedomyslená, najmä čo sa týka odpovedí na otázky. Je to zdôvodnené tým, že hráč by mal rozvíjať aj svoje taktické myslenie, ale pri hraní som sa s prílišným taktizovaním nikdy nestretol.

Každopádne pokiaľ vás bavia vedomostné hry, určite jej dajte šancu. Môže byť pre vás príjemným osviežením. Pokiaľ však od spoločenských hier očakávate predovšetkým zábavu a jednoduchosť, siahnite radšej po niečom inom.

Ďalšie informácie:

Jazyk: slovenský
Počet hráčov: 2-6
Dĺžka hry: približne 45 minút
Typ hry: vedomostná
Vhodné od: 12 rokov
Rok vydania: 2015
Vydavateľstvo:  Albi
Hmotnosť: 0,94 kg

Túto hru môžete zakúpiť v týchto obchodoch. Aktuálnu cenu sa dozviete po kliknutí na príslušné tlačidlo.

Martinus Panta Rhei Alza

Hodnotenie: 3/5

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*